Важка рука

Важка рука

Із 7 квітня на митниці може початися «тихе оформлення» по-європейськи. Тобто на знак протесту люди працюватимуть як мокре горить.

Хоча профспілкова організація публічно висловили незгоду з діяльністю нещодавно призначеного на посаду в. о. начальника Волинської митниці ДФС Олександра Шавлака та звернулася до влади з проханням звільнити цього «легіонера» з Чернігівщини, у центральному апараті вважають інакше. На проголошену децентралізацію наплювали з високих крісел?
Представляючи Олександра Шавлака на черговій апаратній нараді, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик 21 березня висловив сподівання, що той працюватиме ефективно. Щоправда, одразу наголосив: не міг кілька днів сконтактувати з новопризначеним митником, тоді як у пункті пропуску «Ягодин – Дорогуск» із нашого боку накопичувалися гігантські черги вантажівок. Проблему довелося вирішувати з допомогою волинської поліції та співробітників Луцького прикордонного загону.
Але чия «важка рука» поставила підпис під наказом про призначення Олександра Шавлака виконувачем обов’язки начальника Волинської митниці? Тим паче, що процедура відбулася без будь-якого погодження з місцевими органами влади та громадськими структурами, покликаними розглядати кандидатури претендентів та давати свої рекомендації? І чому вибір впав саме на Олександра В’ячеславовича, який певний час трудився в митних органах Чернігівщини, а потім працював у приватній будівельній індустрії та в апараті місцевої облдержадміністрації?
Не хочеться вірити, що Олександра В’ячеславовича «перекинули» на Волинь для якихось таємних спецоперацій. Бо й на рідній Сіверщині за ним тягнеться довгий шлейф скандалів і непорозумінь. Наприклад, чернігівський портал «Город» розповідав про акцію протесту, організовано президентом Чернігівської торгово-промислової палати Костянтином Івановим із приводу самочинного перенесення з волі Олександра Шавлака пункту митного оформлення «Термінал-Центр» у провінційний Козелець.

«Це єдиний в Україні обласний центр, де знищено інфраструктуру хорошого та якісного обслуговування суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. І це зробив керівник Чернігівської митниці Олександр Шавлак. Зробив усупереч усім нормам і вимогам, які є в митному законодавстві», – наголосив Костянтин Іванов на велелюдному мітингу.
Тож не дивно, що підприємці виставили на майдані сміттєвий контейнер та опудало, яке нагадувало Олександра В’ячеславовича…
Може, його прибуття на Волинь спричинив грандіозний скандал, коли на польській стороні лінії розмежування митники сусідньої держави вилучили 1,5 тонни бурштину на суму понад 6 млн доларів США? Та навіть не фахівцеві, а простому перехожому зрозуміло: за організацією подібних партій контрабанди дорогоцінного каміння стоять інші сили, набагато потужніші за волинських інспекторів…
Чи, можливо, волинські митники після серії реформ та кадрових змін демонструють погані показники надходжень до бюджетів різних рівнів? Знову ж – ні, бо з листопада минулого року, коли половина понадпланових надходжень автоматично перераховується для спорудження дороги Львів – Луцьк на території нашої області, Волинська митниця спрямувала на це 200 млн грн.
То яка причина появи Олександра Шавлака, який, як уже згадувалося вище, може собі дозволити кілька днів поспіль узагалі не відповідати на телефонні дзвінки керівника виконавчої влади області і який, звісно, не проходив обговорення ні на рівні Громадської ради облуправління ДФС у Волинській області, ні в Громадській раді при облдержадміністрації? 
Оскільки прямих відповідей на ці питання немає, то доводиться скористатися офіційною позицією керівництва Державної фіскальної служби України, яку вона оприлюднила на відомчому порталі 28 березня ц. р. і з якої випливає, що ніхто не повинен втручатися в сферу компетенції ДФС. Зміну керівництва на Волинській митниці в Києві пояснили «фактом затримання партій товарів, які незаконно потрапили на територію України».
«Зараз пріоритетне завдання нового керівника – стабілізувати роботу регіональної митниці та посилити дії щодо запобігання контрабанді та порушенню митних правил. Усі публічні закиди та обвинувачення, зокрема в медіа, на адресу нового керівництва митниці Державна фіскальна служба вважає навмисною дискредитацією та небажанням певного кола осіб відмовлятися від налагоджених незаконних схем та корупційних діянь.

Незважаючи на спротив, Державна фіскальна служба і надалі вестиме жорстку боротьбу з будь-якими махінаціями на Волинській митниці та взагалі у митній сфері», – наголошується в офіційному повідомлення ДФС. 
Тому зовсім не випадково Олександр Шавлак так довго не відповідав на телефонні дзвінки волинського губернатора. Ігнорує він, вочевидь, і голову облради Ігоря Палицю та депутатський корпус. Бо в «митника №1» дев’ятого рангу держслужбовця начальство – в Києві.
Але працювати Олександрові В’ячеславовичу (або повернутися додому) доводиться не в столиці, а тут. І в області демонструють характер. Насамперед, у Волинської митниці провели збори та обрали нового голову профспілки. Ним став Юрій Терещук, заступник начальника митниці. 
А потім присутні взялися за проблемні питання, бо працівники митних постів «Луцьк», «Ковель», «Володимир-Волинський» та «Доманове», висловили протест щодо стилю та методів діяльності Олександра Шавлака. 
Про це детально поінформував відділ інформаційної політики облдержадміністрації, який оприлюднив позицію Володимира Гунчика: «Спершу хочу подякувати митникам за ті 200 мільйонів гривень надходжень, які пішли на спецрахунки й за які ми будуємо дорогу «Львів – Луцьк». Також дякую, що сьогодні уперше говоримо про наболіле. Ви маєте на це право й можете відстоювати свої інтереси. Уперше сказали: необхідно робити все відповідно до процедури й керівникові також. Спершу потрібно поспілкуватися з колективом, зустрітися з людьми, представити власний план дій, програму. Маю гіркий шахтарський досвід: кожен із керівників шахт, який не знайшов спільної мови з їхніми профспілками, закінчив плачевно. Не може виконуючи обов’язки проводити кадрові зміни, то – компетенція виключно керівника. Особисто проконтролюю, аби ніхто із тих людей, які сьогодні висловлювали свою позицію, не позбулися через це роботи».
А що кадрові ротації вже почалися, то на цьому наголошували під час профспілкових зборів. Відсторонено двох заступників начальника – Юрія Терещука та Юрія Мацібору. Учасники зібрання також нагадали: запропонована Олександром Шавлаком «реконструкція» – це вже третя за два останніх роки реформа. Нинішню кількість 637 митників планують скоротити до 625-ти. Враховуючи, що поза штатом перебуває ще 50 фахівців, поява «висококваліфікованих фахівців» із-за меж області викликає щонайменше здивування. Як і те, що двоє з них уже проходять стажування на керівних посадах… 
У відповідь почули обіцянку від Олександра Шавлака не чіпати тих фахівців, які «вміють працювати». Водночас Олександр В’ячеславович і не приховує: «легіонери» й надалі прибуватимуть на Волинську митницю. Зізнався, що «присланий» «навести тут порядок», але «не знає колективу, не знає, з ким тут можна працювати і кому ставити до виконання завдання» і що не хотів приходити на профспілкові збори, бо «не дотримано процедуру їх оголошення та проведення».
Тому люди ухвалили офіційне звернення до голови облдержадміністрації Володимира Гунчика та голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова (останній, до речі, не так давно побував в нашій області, але й словом не обмовився про можливі кадрові зміни на митниці). У документі – кілька пунктів: 
«Припинити «гастролі» іногородніх виконуючих обов’язків, які уявлення не мають про специфіку роботи Волинської митниці ДФС та не мають бажання співпрацювати з волинським колективом.
Не допустити «безчинство» останнього з багатьох виконуючих обов’язків Шавлака О. В. щодо реорганізації та зміни штатної структури Волинської митниці ДФС та порушень ним трудового законодавства України.
На перспективу, відповідно до листа професійної спілки працівників митних органів України від 28 лютого 2016 р. №33/033/16, зобов’язати погодження будь-яких структурних змін із профспілковим комітетом Волинської митниці ДФС відповідно до пропозицій структурних підрозділів.
Призначити керівником митниці людину з волинського колективу, яка знайома зі специфікою роботи Волинської митниці ДФС і взяла б на себе відповідальність, забезпечивши ефективну організацію роботи, а також змогла би відстоювати інтереси волинських працівників».
Наразі на рівні області здійснюються спроби знайти компроміс та спрямувати роботу Волинської митниці в конструктивне русло. Але про конфлікт, який виник після приїзду Олександра Шавлака та його «чернігівської команди», вже стало відомо найвищому керівництву держави. 
І тому, як пишуть журналісти, далі буде…
Бо у зверненні волинських митників до влади чітко вказано: в разі ігнорування справедливих вимог, «враховуючи досвід високорозвинених країн Європи, починаючи з 7 квітня 2016 р., буде запроваджене «тихе оформлення» на митних постах у зоні діяльності Волинської митниці». А це означає грандіозні черги та багатомільйонні втрати надходжень до бюджету…
Роман УСТИМЧУК.
На фото з порталів «Город», «Хвиля Десни» та відділу інформаційної політики облдержадміністрації: Олександр Шавлак; так на Чернігівщині зробили опудало; тут відбулися профспілкові збори волинських митників.


  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%