Консервування огірків на зиму

Консервування огірків на зиму

Які огірки найкращі для консервування
До вибору cамих огірків варто поставитися дуже уважно. Вони повинні бути невеликі, щоб добре помістилися в банку. Маленькі молоді огірки мають чудовий солодкуватий смак, а всередині немає пустот. Шкірочка повинна бути не гладкою, а з пухирцями і чорними крапочками. Огірки з гладкою шкіркою та білими крапочками – найкращі для салатів.
Не використовуйте для квашення та маринування салатні сорти – вони годяться лише для свіжоприготованих страв або консервованих салатів. Хоча нині можна зустріти й універсальні сорти, які годяться і для салатів, і для консервування.
На дотик овочі повинні бути твердими, не надто темними, світла частина не повинна бути жовтуватою. Добрі огірки для засолювання не повинні бути гіркими. Щоб переконатися в цьому, при купівлі скуштуйте найтемнішу частину огірочка або пожуйте шкірку – вона повинна бути товстою.

Посуд для консервовання
В ідеалі, це невеликі бочечки або діжки. Але в сучасних «квартирних» умовах зазвичай використовують скляний або емальований посуд. Скляні банки потрібно ретельно вимити (бажано з харчовою содою) і простерилізувати (в духовці або над парою). Не нехтуйте цим правилом, адже найчастіше огірки виходять несмачними і псуються саме через недбалу підготовку тари для консервування.

Сортування
Перед закладанням овочів у банки обов’язково посортуйте їх за величиною – більші до більших, менші до менших. В одну банку потрібно закладати огірки приблизно однакового розміру. Тоді вони кваситимуться чи маринуватимуться рівномірно. Надто великі огірки, понад 12-13 см, краще взагалі відкласти, їх можна використати для консервування салатів.

Вода для розсолу або маринаду
У занадто м’якій воді огірки втрачають пружність, а в надто жорсткій – набувають неприємного присмаку металу. Найкраще для консервування огірків використовувати джерельну або криничну воду. Якщо ж така недоступна, скористайтеся очищеною бутильованою.
Або ж приготуйте належним чином воду з-під крана: відфільтруйте, прокип’ятіть. Можна також настояти воду на сріблі або міді – ці метали очищують і покращують смак води, а відтак і консервованого продукту.
Підготовлені та промиті огірки обов’язково залийте холодною водою мінімум на 2-3 години, а краще на 5-6. Тоді вони стануть більш пружними і міцними.

Сіль для консервування
Найкраща сіль – звичайна кам’яна, не йодована. Вона надає огіркам найбільш насиченого і повного смаку. Від іншої солі зимові заготовки можуть просто вибухнути. Від «екстри» або йодованої взагалі варто відмовитися. Від дрібної солі огірки можуть стати м’якими.

Підбір прянощів
Зелень та прянощі не тільки надають огіркам смаку й аромату, а й «діляться» з ними вітамінами. Основний, класичний набір прянощів для консервування огірків: хрін, кріп, часник, листя смородини, вишні, горіха та дуба. Також додають селеру, петрушку, кріп. У рецепти консервування огірків можуть входити базилік, м’ята, майоран, материнка, естрагон, лавровий лист, гострий червоний перець.
Складайте пряні комбінації за власними смаками та вподобаннями. Однак не втрачайте почуття міри, додаючи часник, навіть якщо ви його дуже любите, враховуйте, що цей ароматний інгредієнт зменшує хрусткість огірків.
Готувати прянощі краще безпосередньо перед консервуванням, інакше вони в’януть, втрачають ефірні масла, багато корисних властивостей і вітамін С. Трав не потрібно класти занадто багато, їх стебла повинні бути досить грубими, не подрібненими.

Фото з сайта poradnyk.com.ua.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%