Ринок газу на підході

Ринок газу на підході

У січні всі споживачі газу України отримали окремі рахунки: один за спожитий газ, другий - за послугу з його доставки. Наприкінці грудня Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила зміни, які стосуються споживачів газу.

Окремі рахунки гарантують незалежність постачальників газу від операторів ГРМ – це запорука впровадження європейського ринку газу. Таким чином, нарешті виконано закон «Про ринок природного газу», який був прийнятий в 2015 році та вимоги Третього енергетичного пакету, згідно з якими доставка газу має бути відділена його продажу.
Саме ця обставина і стала темою пресконференції, зорганізованої акціонерним товариством «Волиньгаз», модератором якої став комерційний директор підприємства Андрій Карпомиз, для представників мас-медіа. Як зауважив Андрій Іванович, ринок газу в Європі працює давно. Ми ж лише на порозі його запровадження. Віднині облгаз займатиметься виключно доставкою голубого палива, а не торгуватиме ним. Ці функції незабаром переберуть окремі суб’єкти газового ринку. Їх буде кілька, тож споживачі матимуть можливість обирати. Люди підуть до того, хто запропонує вигідніші умови. 
«Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта і залежить від використаного ним обсягу в минулому році – це проміжок часу з 1 жовтня до ЗО вересня. Щомісячний платіж за доставку газу розраховується так: сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року. Рахунок уже є в Особистому кабінеті на сайті 104.иа. Його можна оплатити онлайн», – повідомив директор комерційний АТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.
Згідно з рішенням НКРЕКП з 1 січня 2020 року до ЗО червня 2020 року включно для АТ «Волиньгаз» встановить тариф у розмірі 1,092 грн. за 1 м куб. на місяць (з урахуванням ПДВ). Із 1 липня 2020 року - в розмірі 1,32 грн. за 1 м куб. на місяць (з урахуванням ПДВ).
Для прикладу: споживач із газовою плитою спожив з 1 жовтня 2018 року до ЗО вересня 2019 року 200 кубометрів газу. Чинний тариф на розподіл для АТ «Волиньгаз» з 1 січня 2020 року становить 1,092 грн. за м куб. в місяць (в т.ч. ПДВ). Розрахуємо щомісячну плату за доставку газу:
200 куб. м х 1,092 :12 міс. = 18,20 грн. Отже, щомісячна плата за доставку блакитного палива для такого споживача становить 18,20 грн. на місяць, а з 1 липня вона зросте до 22 грн.
За бажанням споживач може оплатити за доставку одним платежем – за кілька місяців наперед. Таким чином, він зменшить свої витрати на комісії банків при проведенні розрахунків. Клієнти можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку або й цілий рік. Це актуально для споживачів із газовою плитою або плитою та колонкою. Якщо підсумувати їх щомісячні платежі за доставку газу, то вони коливатимуться в межах 50 – 200 грн. на рік.
На думку пана Карпомиза щомісячний платіж за доставку газу буде однаковим та незмінним впродовж року. Взимку, коли споживання блакитного палива значно зростає, оплата за доставку залишиться сталою. Тож фінансове навантаження на споживача не зростатиме.
Якщо людина заощадила паливо та зменшила обсяги споживання газу, то вже у наступному році пропорційно тому зменшується вартість його доставки. Коли у власника господарства відпаде потреба в природному газі, він має право звернутися до АТ «Волиньгаз» з проханням про від’єднання від газових мереж.
Андрій Карпомиз не залишив поза увагою жодного питання, які поставили журналісти на завершення пресконференції.

Володимир ПРИХОДЬКО. 

На фото Віктора РАЙОВА: під час пресконференції в акціонерному товаристві «Волиньгаз».



  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%