Сторінками минулого 01.08.2020

Сторінками минулого 01.08.2020


Про що повідомляли газети. Або не повідомляли...


95 років тому

«Просвіта» «не мельдує»…

«Недавно луцьке староство Волинського воєводства не дало ніяких дозволів на вистави в цілій Чаруківській волості. Справа тягнулася кілька місяців, аж допіра на інтервенцію голови «Просвіти» у воєводи, староство зняло «анафему» і справи пішли по старому… Але за 5 днів після вистави комендант поліції виклакав голову філії на постерунок. А там давай кричати: «Пся крев, комунісці! Робіць якійсь схуд, а я ніц нє вєм! Та Просвіта то робі, цо хце, і нікому нє мєльдує!». І заявив, що притягне артистів до криміналу і більше вони дозволів на вистави українською мовою не отримають. І дійсно – так і стало».

(«Досвітня зоря», 1925 р.).


80 років тому

80% – у профспілках

«За короткий термін після возз’єднання західноукраїнських земель із УРСР було створено керівні профспілкові органи і широка мережа низових організацій. Вже на початку 1940 р. 80% усіх робітників і службовців об’єдналися в профспілки, які надавали велику допомогу партійним організаціям в проведенні виховної роботи серед трудящих, мобілізації їх зусиль на перебудову і розвиток народного господарства та культури, в організації соціалістичного змагання, в поліпшенні умов праці і побуту трудящих».

(«Радянська Волинь», 1940 р.).


70 років тому

Герої Соцпраці

«За високі показники в соціалістичному змаганні з вирощування зернових культур та цукрових буряків на Волині в 1950 р. було нагороджено орденами і медалями 72 хлібороби. Серед них – ланковий артілі імені 17 вересня Рожищенського р-ну М. І. Войтюк, ланкові з господарства імені Шевченка цього ж району М. І. Войтюк і М. Я. Верезій, які удостоєні високого звання Героя Соціалістичної Праці».

(«Радянська Волинь», 1950 р.).

На фото з архіву: свято врожаю колгоспників Рожищенського р-ну.


60 років тому

300 атеїстів

«Дієвішим стало атеїстичне виховання трудящих. На тематичних вечорах виступали не тільки лектори, але й ті, хто порвав із релігією, обласне відділення Товариства «Знання» видавало бюлетень «Атеїст». В містах запрацювали будинки, в селах – куточки атеїста, почали проводитися атеїстичні конференції. Тож вміло організована атеїстична пропаганда дала результати: протягом 1959 і в 1960 рр. понад 300 віруючих порвали з релігією».

(«Нариси історії Волинської партійної організації», 1981 р.).

Підготував Сергій ШРАМЧУК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%