Куди «заходи» завели?

Куди «заходи» завели?

Природні катаклізми будуть тільки посилюватися. І це означає, що пора вже вносити корективи в традиційні формати урочистостей із нагоди великих державних свят, які з клеймом «заходи» відбуваються за участі великої кількості людей на відкритому повітрі.


«Небесна канцелярія» приготувала для волинян справді холодний душ на 23 серпня – День державного прапора, і на 24 серпня – 30-річчя Незалежності України. Було холодно і мокро. Хоча кількома днями раніше небо було голубим і сонячним. Тому й виставили біля 50-метрової щогли на Київському майдані рядочками крісла, куди посідали чиновники та депутати різних рівнів та велика кількість запрошених, аби поспостерігати за цікавим дійством.


Але Бог цей «захід» помилував, тому все відбулося чинно та урочисто.


Натомість в наступні дні пішов рясний холодний дощ, і виявилося, що волинська влада взагалі не підготувалася до роботи за такого формату подій. Насамперед, довелося скасувати традиційний флешмоб людей у вишиванках, і це, в принципі, правильно. Що справжні захисники України пройшлися маршем від луцького меморіалу до драмтеатру, незважаючи на рясні опади – також добре. Правда, незрозуміло, чому ліцеїсти з прапорами на чолі колони змокли до нитки, тоді як владоможці ховалися під парасольками у той же час, коли хлопцям на фронті в окопах в цей самий час доводиться не лише мокнути, але й ризикувати життям?


Але, ОК, в парасольках над головами нічого поганого, в принципі, немає. Зате є інша метаморфоза, котру нарешті треба виправити.


Насамперед, щодо масових вело заїздів в волинських містах, які тепер стало модно організовувати. Через дощ шанувальникам роверів у вишиванках довелося старт відкласти через уже згадувані несприятливі погодні умови. І це насправді – чудово. Бо, як на мене, неодмінною умовою подібних «заходів» мала б бути наявність не тільки на верхній частині тулуба вишиванок, але й на головах – вело шоломів! Навіщо поблажливістю стимулювати порушення правил дорожнього руху, коли всім відомо, що велосипедист повинен пересуватися неодмінно в шоломі, як, зрештою, і скутерист чи мотоцикліст?


Проте святковий вечір, коли небо вже втомилося плакати сльозами дощу, теж показав, яку проблему хоча б до наступних велелюдних святкувань треба вирішити. Отже, вранці чиновники та особливо цінні з точки зору влади персони побували на урочистих зборах в облмуздрамтеатрі під дахом над головами. А от вечірні масові гуляння на Театральному майдані довелося скасувати, а концерт перенести в невеличкий Палац культури м. Луцька. Всередину потрапили одиниці, сцена біля театру виявилася порожньою. Ніхто про звукову трансляцію пісенних виступів не подумав, а про передачу зображення на великий екран у центрі обласного центру – також.


Тому пропозиція цілком конкретна: купити за кошти міського та обласного бюджетів обладнання для трансляції урочистих заходів на Театральний майдан. І – нарешті! – криту сцену великого розміру з достойними конструкціями для великої кількості глядачів, які будуть дивитися і слухати виступи за умов негоди чи палючого сонця. І тоді це буде свято для всіх, а не чергові «заходи» для окремих достойників.


Володимир ДАНИЛЮК.

На фото Світлани КОМИ: через негоду 24 серпня у м. Луцьку навіть тролейбуси зупинялися.

 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%