Убивча старість

Убивча старість


Оптимісти можуть сказати: «Головне не розмір пенсії, а скільки років ти її отримуєш». Реалісти відповісти: «Щоб ти жив на одну пенсію!». Чому в Україні після 30 років Незалежності старість самотня, бідна і хвора, а люди живуть на білому світі найменше в Європі?


Уже давно такого не було, щоб на сайті «Цензор. Нет» новина під заголовком «Половині колишніх пенсіонерів не вистачить стажу для виходу на пенсію в 60 років» викликала такий шалений інтерес, що замість того, щоб побачити текст і фото, виникає повідомлення «Сервер перевантажений запитами».


Але так воно і є. Бо інформація, яку оприлюднив Пенсійний фонд України, а журналісти «Дзеркала тижня» проаналізували, дійсно викликає шок.


Як нагадує видання, «впроваджуючи чергову пенсійну «реформу», уряд Володимира Гройсмана страшно тішився, що йому вдалося уникнути електорально непопулярного підвищення пенсійного віку. Та це була дуже сумнівна перемога, адже під час реформи страховий стаж (необхідну умову виходу на пенсію) підвищили з 15 до 25 років. Тобто, якщо до цього людина могла піти на пенсію у 60 років за наявності 15 років сплати страхових внесків, то зараз потрібно принаймні 25 років пропрацювати офіційно, ретельно сплачуючи ЄСВ, аби претендувати на пенсію. Чоловікам – 30.


Наразі в Україні трохи менше 11 млн пенсіонерів. А платників ЄСВ – біля 12,8 млн. Другі утримують перших за рахунок відрахування ЄСВ. Оскільки мінімальний ЄСВ у нас 1320 грн, або 22% від мінімальної заробітної плати, зрозуміло, що підтримка ця не може бути значною.


При цьому видатки на пенсії в Україні вперто наближаються до 12% ВВП. Пенсії – найбільша видаткова частина бюджету країни і становить 495,5 млрд грн, більш як половин з яких – це взагалі не ЄСВ, а додаткове фінансування з Держбюджету. За таких величезних видатків пенсії у більшості залишаються маленькими, бо пенсіонерів у нас майже стільки ж, скільки й працюючих.


«За обрахунками ПФУ, рівень заміщення пенсійними виплатами заробітної плати знижуватиметься аж до 16,2% у 2030 р. Вийшовши на пенсію потім, людина лише 16% від зарплати. Для розуміння, зараз середня пенсія в Україні становить 3778 грн при середній зарплаті у 14313, тобто майже 26,5%», – зазначається.


Якщо ви не прокурор, депутат чи суддя і не попіклувалися про власний пенсійний план, робить висновок «Дзеркало тижня», ви приречені на злидні у старості. Вже зараз пенсії вище 10 тис. грн в Україні отримують менш як 4% пенсіонерів, більшість виживає на значно менші суми, а в 15% пенсіонерів виплати не дотягують навіть до 2 тис. грн. І це зараз, а буде ще гірше. Ще важче публічно визнати, що солідарна система давно померла, адже альтернатив їй досі немає…


Чому в багатьох людей передпенсійного віку мало офіційного стажу? Бо вони вижили в «лихі 90-ті», коли взагалі ніякої офіційної роботи майже не було. Але цього ніхто не враховує. Як ті самі «другі совєти», котрі не платили західноукраїнцям пенсій узагалі, бо їхня робота в часи існування Другої Речі Посполитої не враховувалася, а іншого стажу в них не було. Потім, з недоїдків столу комуністичного стола, їм почали виплачувати аж по 7 рублів на місяць!


Невже наступаємо на ті самі граблі? Що то за держава, яка не здатна подбати про літніх людей, які, по суті, молодими її створювали?


Володимир ДАНИЛЮК.

На фото порталу «Цензор. Нет»: українська пенсія.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%