Архів. 15.09.2021 р.

Архів. 15.09.2021 р.

 
Про що повідомляли місцеві газети. Або були змушені замовчувати...


100 років тому

Тільки польська!

«З Розпорядження Волинського воєводи Яна Кажаковські від 21 травня 1921 р.: «Державною мовою всіх державних і громадських установ на території Волинського воєводства Другої Речі Посполитої є польська мова. Всі державні й громадські установи, органи самоврядування, а також приватні особи повинні мати основний текст різного роду і форм оголошень, що призначені для публічних відомостей, польською мовою з додатком, у разі потреби, перекладу тексту на мові місцевого населення… Час узаконення цього розпорядження встановлюється 20 червня 1921 р.».

(«Монітор Польський», 1921 р.).


90 років тому

Масові арешти

«Шал польських фашистів у Західній Україні за мовчазної підтримки УНДО, українських соціал-демократів, есерів та радикалів не припиняється. По всій країні пройшла нова хвиля арештів, сотні робітників та селян кинуто до в’язниць, де їх у нелюдський спосіб катують. Між іншими польська дефензива заарештувала революційних письменників Володимира Шаяна та Антоніну Мантулівну, що їх віддано до катівні в Луцьку, де Антоніна Матулівна, не маючи змоги витримати катувань, зробила спробу накласти на себе руки і зараз бореться зі смертю».

(«Західна Україна», 1931 р.).


80 років тому

Стоматологи –  на роботу!

«Всім зубним лікарям, технікам і протезистам (українцям, німцям, росіянам, полякам), які ще не працюють, необхідно зареєструватися по місцю постійного проживання у радонових інспекторів охорони здоров’я  або в обласному відділі охорони здоров’я. Порушників очікують штраф або каторжні роботи».

(«Українське слово», 1941 р.).


70 років тому

Передова артіль

«Уже в перші повоєнні роки хлібороби Хобултової Володимир-Волинського р-ну, що на невеликих наділах не зберуть великих врожаїв, тож у 1948 р. знову організували артіль, де головою правління обрали П. Кушнірчука. Колгосп мав 472 га землі, в т. ч. 4000 орної. Станом на 1951 р. господарство збудувало 2 корівники, свинарник, телятник, зерносушарку, зерносховище, критий тік, 3 конюшні, громадське приміщення для правління та 33 житлові будинки».

(«Слово правди», 10951 р.).


60 років тому

І свині білої породи

«В Олиці з 1960 р. успішно функціонує Державний племінний завод із розведення великої рогатої худоби, створений на базі Державного кінного заводу. Підприємству належить понад 2 тис. га землі, а з 1961 р. тут почали розводити велику рогату худобу і свиней, удосконалюють червонопольову, буролатвійську, червонодатську породи корів, виводять свиней великої білої породи».

«Радянська трибуна», 1961 р.).


На фото з архіву: зустріч колишнього партизана, письменника Юрія Збанацького з піонерами смт Олика.


Підготував Сергій ШРАМЧУК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%